Monet rallyn liikkeet ovat tuntuneet itsestä "ihan perusjutuilta", ainakin siihen asti kunnes olen kisoissa ihmetellyt kuin se koiruus ei niitä osaakkaan. Monesti keskittyy "vaikeisiin" liikkeisiin, hioo niitä ja palkkaa kovasti ja sitten nämä tavalliset jutut jäävät vähemmälle huomiolle.

Meille isoimpana esimerkkinä seuraaminen. Tai no enemmänkin siitä vapauttaminen. Perusjuttuja, mut jäänyt opettelussa puolitiehen. Toinen juttu on nämä rallyn eteentulot. Hiukan kun kädellä huiskasee niin siihen eteenhän se koira laskeutuu :D Doris nyt on vino kolme kertaa neljästä, mutta oon pannu sen aina huonon takapään käytön syyksi. Mitä se varmaan osittain onkin. Mutta olenko mä koskaan oikeastaan opettanu sitä tolle koiralle?

Viikonloppu koulutusohjaajakurssilla avas silmät monessakin asiassa. Ensinnäkin siinä, että asiat pitää pilkkoa pienempiin kokonaisuuksiin ja siitä koota sitten kasaan. Ja jos joku osa-alue takkuaa niin sitä voi treenata ilman että treenaa koko liikettä. Eteentulo on siis yksi näistä. Siinä on monta liikkuvaa palikkaa, perusasento, eteen kiepsahtaminen, edessä istuminen ja siitä sivulle siirtyminen takakautta tai sivusta pyörähtämällä. Meillä tosiaan eteen tuleminen takkuaa, eli koira ei saa taivutettua kroppaansa niin että pääsisi eteen suoraan istumaan. Tai ei sitten oikein edes tiedä mitä siltä haen.

Nyt on siis treenattu eteentuloa, ihan mistä suunnasta tahansa. Ja aina kun koira istuu eteen suoraan  niin palkkaa ja reilusti. Muuten sanon vaan hupsis ja vaihdan itse paikkaa. Ja kun asento ja paikka on oikea, liitä "eteen" sanan siihen eli että koira ymmärtää missä sen kuuluu istua kun käskyn kuulee. Ja pääasia on ettei tarvitse tahkota koko liikettä, siis niitä osasia jotka se jo osaa. Myös omat käsimerkit, eleet ja käskyn oikea-aikaisuus on tässä työnalla.

Huh, on niin kovin paljon opittavaa!! Vielä kun malttaisi ottaa askeleen kerrallaan eikä hosua joka asiaa yhtäaikaa :D Mutta koirat onneks kertoo herkästi sen millon mennään metsään. Doris alkaa heti tarjoomaan tassua jossei se hoksaa mitä siltä vaadin, fiksu tyttö <3